dinsdag 16 oktober 2012

Woensdag 17 oktober Lezing over Westerwolde en de relatie tot de stad Groningen

In het najaar van 2012 organiseren de NGV afdeling Groningen, de cultuurhistorische vereniging Stad en Lande en het RHC Groninger Archieven vier lezingen. In de eerste lezing op woensdag 17 oktober 2012, spreekt dhr. Jochem Abbes over Westerwolde in relatie tot de stad Groningen.

Toen de stad Groningen in 1619 er in slaagde om de leenheerlijke rechten van Westerwolde te kopen, begon een lange periode van intensieve bemoeienis met de streek. De belangstelling van de stad voor Westerwolde was al eeuwenoud en werd vooral bepaald door economische motieven. Toch had de bijzondere politiek-staatkundige positie van het gebied oude en sterke papieren die tot in de Franse tijd een rol bleven spelen. Het bestuur werd namens burgemeesteren en raad uitgeoefend door een drost, die op het Huis te Wedde zijn domicilie had. Daarnaast verwierf Groningen ook het klooster van Ter Apel met de uitgebreide corpuslanden. Dit omvangrijke bezit wist de stad eeuwenlang effectief en in eigen beheer te exploiteren. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen van Groningen in Westerwolde terug te vinden. Ze getuigen van een eeuwenlange aanwezigheid van de stad in een gebied, dat ondanks de Groningse dominantie toch zijn eigen karakter wist te behouden. Deze avond een historisch portret van de betrekkingen.

Jochem Abbes studeerde geschiedenis in Groningen en is momenteel werkzaam als cultuurambtenaar voor de Westerwoldse gemeente Vlagtwedde. Hij is verder o.a. voorzitter van de Historische Vereniging Westerwolde en bestuurslid van de Stichting Monumenten Westerwolde.

Locatie: RHC Groninger Archieven, Cascadeplein 4, Groningen.
Aanvang: 20.00 uur. (Zaal open vanaf 19.30 uur)
Toegang: gratis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten