donderdag 18 oktober 2012

10 november workshop Familieverhalen
Familie is een bron van de meest wonderlijke verhalen. Sterk ontroerende verhalen zijn het vaak, juist omdat ze waargebeurd zijn en omdat de hoofdpersonen familie van u zijn.
Familieverhalen zijn bij uitstek ook historische verhalen. Ze geven toegang tot een andere tijd, waar andere vanzelfsprekendheden heersten. Waar maatschappelijke verhoudingen anders waren en de wereld er anders uitzag.

De Groninger Archieven bieden op zaterdag 10 november een workshop Familieverhalen. Op deze dag kunt u zelf onderzoeken hoe u de verhalen over uw familie tot leven kunt wekken. U kiest één persoon uit uw eigen familie en gaat ermee aan de slag. U experimenteert met verschillende vertelvormen en schrijft korte fragmenten. Ook onderzoekt u de levensgeschiedenis van uw hoofdpersoon. Wat kan die geschiedenis nog méér vertellen over dit verhaal? Daarbij komt u ook meer te weten over de bronnen, die u kunt gebruiken om uw familieverhaal meer diepte te geven.

Wie geven de workshop?
De workshop wordt geleid door Tanny Dobbelaar, Willy van der Schuit en Jona van Keulen. Tanny Dobbelaar is schrijfster en trainster. Haar laatste boek heet Familieverhalen. De kunst van het schrijven over je naasten. (Ambo, 2011). Willy van der Schuit is historicus en werkt als auteur aan diverse geschiedenisprojecten. Haar laatste boek is De Canon van het Westerkwartier (Profiel, 2011). Jona van Keulen werkt als hoofd publieksactiviteiten bij het RHC Groninger Archieven.

Voor wie is de workshop bedoeld?
Speciale kennis of vooropleiding is niet nodig. Belangrijker is uw motivatie: vindt u het leuk om een dag lang uw eigen familieverhaal te onderzoeken?

Neem een foto mee!
Wij stellen het op prijs als u één foto meeneemt van het familielid waar u over zou willen schrijven. 

Waar, wanneer, hoe duur?
Deze workshop vindt plaats in het gebouw van de Groninger Archieven, Cascadeplein 4 te Groningen en duurt van 10.30 tot 15.30 uur, met een lunchpauze.
De Groninger Archieven bieden parkeergelegenheid.
De workshop kost € 45,-, inclusief koffie en thee.
U kunt een lunch bestellen à € 6,50, maar mag ook uw eigen lunch meenemen.

Nadere informatie en aanmelding
U kunt uw aanmelding mailen naar info@groningerarchieven.nl o.v.v. workshop Familieverhalen. Dit is ook het adres voor nadere informatie. Aanmelding is mogelijk tot 1 november 2012. Maar vol=vol! We stellen een maximum van 45 deelnemers. 
U krijgt een bevestiging van ontvangst van uw aanmelding en nader bericht, ook over de betaling, als duidelijk is dat er minimaal 15 deelnemers zijn en de workshop doorgaat

Informatie over de gebruikte foto: Tante Trijntje Bierma en Trui Reinders. Overigens wordt Trijntje Bierma op een andere foto Trijntje Bierman genoemd.
De foto komt uit: familiepapieren van de familie Buining en de omschrijving voor meerdere foto’s luidt: portretten van mensen uit de omgeving van ’t Zandt en Loppersum e.o. ( Foto: Collectie Groninger Archieven 2138-192) 
De foto is gemaakt rond 1915 (bij de American Automatic Photo Company, Guldenstraat 13)
 

RHC Groninger Archieven    Tel: (050) 599 2000    W: www.groningerarchieven.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten