vrijdag 28 september 2012

De schoolmeestersrapporten van de provincie Groningen (1830) op site Groninger Archieven


Sinds kort zijn de Groninger schoolmeestersrapporten uit 1830 te lezen op de website van de Groninger Archieven. Ze zijn volledig uitgeschreven door medewerkers van de Groninger Archieven en makkelijk leesbaar.
De schoolmeesterrapporten zijn de antwoorden op de vragen die de Commissie van Onderwijs in 1828 stuurde aan de schoolmeesters van een groot aantal Groninger plaatsen. Het doel van deze vragen was om informatie te verzamelen waarmee schoolopziener Nicolaus Westendorp een geologische en topografische kaart van de provincie kon samenstellen.De vragenlijst bevat meer vragen dan voor het werk van Westendorp noodzakelijk was. Naast vragen over topografie, bodem en natuurlijke gesteldheid bevat de lijst ook vragen over de middelen van bestaan, luchtgesteldheid, taal, zeden en gewoonten. Het geeft een bijzonder beeld van de provincie in die tijd, zeker daar waar het gaat over zaken als opvoeding, middelen van bestaan, zeden, gewoonten en taal.
Van de ongeveer 200 Groninger plaatsen stuurden maar liefst 175 schoolmeesters antwoorden in. Soms gaf men alleen de naam van het dorp op; vaak werden de vragen ook heel uitgebreid beantwoord.


De Schoolmeesterrapporten zijn een onderdeel van het archief Districtsschoolopzieners op het lager onderwijs, (1803) 1812-1857 toegangsnr. 890, inv. nrs. 6-12.
Ga naar www.groningerarchieven.nl en klik vervolgens op Bronbewerkingen.

Henk Kampen en Loulou Vintges, medewerkers afdeling Collectiebeheer

3 opmerkingen:

  1. Fantastisch dat dit materiaal nu voor iedereen meteen toegankelijk is. Mijn compliment voor dit werk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammer dat ze niet meer vindbaar zijn op de site van het archief.

    BeantwoordenVerwijderen