dinsdag 25 september 2012

Auke van der Woud vertelt over 'Koninkrijk vol sloppen' tijdens Dag van de Groninger Geschiedenis


Prof. dr. Auke van der Woud wilde na zijn publicaties over het Nederlandse landschap in de negentiende eeuw aandacht besteden aan de steden van die tijd.
Maar de toenmalige beschrijvingen van woonomstandigheden van de armen maakten zo’n indruk, dat hij daarover een boek schreef: Koninkrijk vol sloppen, dat in 2010 verscheen. Over dit onderwerp spreekt hij tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis. Hij geeft dan ook voorbeelden uit de stad Groningen. In het tijdschrift FEITH, dat geheel is gewijd aan de Dag van de Groninger Geschiedemis, staat een interview met Auke van der Woud:

'In Nederland hadden wij geen Dickens, die al rond 1860 romans schreef over het ellendige lot van de armen. In Nederland schreef IsraĆ«l Querido kort na 1900 vier dikke romans over het leven in de Jordaan, toen de grootste achterbuurt van ons land. En van Rotterdam zijn er ‘prachtige’ foto’s van Henri Berssenbrugge. Ook zulke bronnen hielpen me een beeld te vormen. En ik beschrijf alles ook heel gedetailleerd om voelbaar te maken hoe men toen in de stegen en sloppen leefde. Het leed waarover ik las, is monumentaal en dat lees je niet als een machine.'

Lees de rest van het interview in de digitale FEITH.

Dag van de Groninger Geschiedenis
Zaterdag 13 oktober van 11:00 uur tot 17:00 uur
Plaats: De Groninger Archieven, Cascadeplein 4/10 Groningen
Entree: gratis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten