maandag 24 september 2012

13 oktober Eerste noordelijke Home Movie Day - op zoek naar amateurvideos 1980-2005Wie heeft er thuis geen videobanden liggen met eigen opnames van de kinderen, ouders, ijspret, schoolreisjes en diploma-uitreikingen? Of een braderie in het dorp, de brand of sloop van een prominent gebouw en Sinterklaas? Delfsail, Eurovoetbal, Roakeldais, of de ijzel van 1987?

In de periode 1980-2005 heeft het amateurfilmen op video een grote vlucht genomen. Er moeten duizenden uren aan videobanden zijn met beeldmateriaal waarop mooie inkijkjes in het dagelijks leven van toen zijn te zien. Of zelfgedraaide amateurspeelfilms en documentaires.
Deze video’s vormen een prachtig tijdsbeeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veranderde mode of verdwenen winkels. Helaas is tot nu toe maar weinig van dit materiaal in archieven terecht gekomen. En als er niet snel iets aan gedaan wordt, is het onherroepelijk te laat. De kwaliteit van video gaat namelijk snel achteruit. Voor je het weet zijn de banden niet meer af te spelen. Daarmee zou 25 jaar met bewegende beelden van onze geschiedenis niet zichtbaar zijn voor toekomstige generaties.


Om dit te voorkomen organiseert het landelijke Amateurfilm Platform, een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en regionale audiovisuele archieven, vier Home Movie Days. Voor het noorden is dat op zaterdag 13 oktober 2012 in RHC Groninger Archieven in Groningen. De noordelijke Home Movie Day valt daarmee samen met de Dag van de Groninger Geschiedenis. Tijdens deze Home Movie Day kan het publiek eigen videomateriaal meenemen en laten bekijken. De meest bijzondere video’s worden opgenomen in de collecties van de archieven die deze noordelijke Home Movie Days organiseren. Dat zijn het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA), het Drents Audio Visueel Archief (DAVA) en het Fries Film Archief (FFA). Het gaat hierbij vooral om video. Dat wil zeggen: VHS, Betamax, Video 2000, maar ook Hi8, Video8, Digital8 en MiniDV. Denk niet meteen dat jouw materiaal niet interessant zal zijn, want dat is het vaak juist wel! Wie weet blijkt jouw videoband voor latere generaties een belangrijke bron van grote cultuurhistorische waarde te zijn.
Kom dus langs en neem je videomateriaal mee naar de eerste noordelijke Home Movie Day.

Kijk voor aanvullende informatie op de site van Beeld en Geluid  http://www.amateurfilmplatform.nl/

Voor meer informatie over de Home Movie Day kunt u contact opnemen met Sebastiaan Vos van het GAVA: s.vos@groningerarchieven.nl.  


Zaterdag 13 oktober 2012
Home Movie Day
op de Dag van de Groninger Geschiedenis
11.00 tot 17.00 uur in RHC Groninger Archieven Cascadeplein 4, Groningen
toegang gratis
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten